Csodaház Fejlesztő Központ

+36 20 533 39 79

Favi Csodaház icon-01

Kinek segít a Dévény-módszer?

A Dévény-módszer, teljes nevén a Dévény Speciális manuális technika – Gimnasztika Módszer (DSGM) nevét megalkotója, Dévény Anna nevéből kapta.

A Dévény-módszer szinte valamennyi mozgásprobléma esetén sikeresen alkalmazható, eredményei kimagaslóak a csecsemők és kisgyermekek mozgásfejlesztése terén.

Az egyéni kezelés során a DSGM-szakgyógytornász a kézzel végzett izommozgatási technika segítségével megszünteti az izmokban érezhető feszességeket, zsugorodásokat, izomtónus eltéréseket.

Az izmokban található idegvégződések kézzel, a gyermek bőrén keresztül történő ingerlése elősegíti a végzett mozdulat idegrendszeri tudatosulását. A kezelések mindig a szülő jelenlétében, a gyermek életkorának és az idegrendszer érettségi állapotának megfelelő mozgások végzése közben történnek. A manuális technika kezelések alkalmával törekszünk a mozdulatok hibátlan kivitelezésére.
A módszer eredményesen alkalmazható, ha a gyermek testtartásában asszimetriát, mozgásfejlődésében elmaradást tapasztalunk.

Ezek közé tartoznak az izomtónus zavarok feszes és hypoton formái, cerebral paresis, ortopédiai kórképek veleszületett és szerzett esetei, pl. ferde fejtartás, lábtartási rendellenességek, szindrómákhoz kapcsolódó izomtónus zavarok, perifériás idegsérülések, szopási nehezítettség.

A csecsemők testtartási aszimmetriái gyakran már a magzati életben kialakulnak, az enyhébb esetek a szülő számára az első hetekben, hónapokban nehezen észrevehetők. Ez esetben az újszülött a fejét csak az egyik irányba fordítja. Ha ez a helyzet huzamosan fennáll, a baba feje ellaposodhat, a gerincében és a testtartásában kompenzáló ellenirányú görbület alakulhat ki, ezért érdemes az aszimmetriát minél hamarabb megszüntetni.

Gyanújel lehet a megkésett mozgásfejlődés, ennek hátterében izomtónus problémák állhatnak, mely lehet fokozott vagy csökkent izomtónus. Minden gyermek mozgásfejlődési üteme egyedi, nem szerencsés őket egymáshoz hasonlítani, mégis vannak olyan jelek, melyek fennállása esetén tanácsos szakember segítségét kérni.

Ezek közé tartoznak a következők:

újszülött korban jelentkező szopási problémák,

2 hónapos korában a gyermek hason fekve fejét nem emeli, nem fordítja át egyik oldalról a másikra.

3-4 hónapos korában nehezen tűri a hason fekvést, mellkasát nem emeli, alkarjain nem támaszt.

fél éves korában még nem fordul a hasáról a hátára és hátáról a hasára.

A tartási aszimmetriák esetén a néhány hónapos korban megkezdett kezelés a leghatékonyabb, mert a kóros tartás ekkor még kevésbé rögzült. Megkésett mozgásfejlődés esetén is érdemes a korai időszakban segítséget kérni, mert a kezdeti elmaradást könnyebb behozni, mint később a jelentős eltérést korrigálni.

A gyermek első alkalommal a DSGM tünettana alapján állapotfelmérésen vesz részt, ennek eredményről írásos véleményt kap a szülő. Sok esetben elegendő a szülőnek néhány jó tanácsot, otthon végezhető játékos feladatot adni, amivel segíteni tudja gyermeke mozgásfejlődését és kontrollvizsgálatra is kapnak időpontot. Ha kezelés szükséges, az állapotfelmérést követően a gyermekek általában heti egy alkalommal részesülnek Dévény-terápiában.

A mozgásfejlesztés mellett egyéb képességek – látás, hallás, manipuláció, szem-kéz koordináció fejlődésére is figyelünk, és ha szükséges, a gyermeket a megfelelő szakemberhez irányítjuk.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük