Csodaház Fejlesztő Központ

+36 20 533 39 79

Favi Csodaház icon-01

Gerinciskola

Gerinciskola

Gerinciskola Csodaház

A mozgásszegény, ülő életmód következtében olyan funkcionális és strukturális elváltozások alakulnak ki a gyermekeknél, amelyek miatt az iskolás és már sajnos az óvodás korosztályokban egyre növekszik azon gyermekek száma, akik tartáshibával és különböző gyermekkori gerincbetegségekkel élnek.

Az iskolába kerülés fordulópont a gyermekek életében, az ülő életmód kihívásával találják szembe magukat. Időben fel kell készíteni és kellő ismerettel ellátni őket, hogyan lehetnek felelősek a saját egészségüket illetően.

Ezért fontos, hogy a gyógytornász tevékenysége már óvodában is hangsúlyt kapjon, megismerjék a szülők és a pedagógusok a prevenció jelentőségét.
A gerinc problémák kezelésének egyik lehetséges és hatékony módja a gerinciskola program alkalmazása.
A gerinciskola programot kezdetben megelőzési céllal hozták létre, felnőttek részére.

Céljuk elméleti oktatást nyújtani a gerinc anatómiai, biomechanikai sajátosságairól, illetve a helyes testtartások alkalmazásáról.

Napjainkra számos országban, mint például Svédországban, Hollandiában, Norvégiában, Németországban kiscsoportos formában és változatos időtartamban, intenzitással tartják a programokat.

A gyermekeknek szóló gerinciskola célja: „a gerincbarát ülés és teherviselés készség szintű elsajátíttatása.”
A gerinc prevenciós program elméleti és gyakorlati mozgásanyagból épül fel. Az ismeretek átadása természetesen játékosan, illetve játékba ágyazva különböző szemléltető eszközök segítségével történik, melyek érdekesebbé teszik a tanulási folyamatot.

Az elméleti tananyag részei:

  • mozgásszervrendszer megismerése
  • tájékozódás az emberi testen
  • csigolya és porckorong szerepe, felépítése
  • gerinc mozgásai
  • helyes emelési és cipelési technikák

Mozgásanyag részei:

  • helyes testtartás elsajátítása a mindennapi tevékenységek során
  • testtartást javító feladatok
  • törzsizomzat erősítő gyakorlatok
  • túlfeszülésre hajlamos izmok nyújtása

Ha a gyermekeknek egy szakember megtanítja a helyes testtartást, és addig gyakorolja velük, amíg az automatikussá válik, akkor esélyt adunk arra, hogy a gerinc egészséges legyen, a gerincbetegségek később és enyhébb formában jelentkezzenek.