Csodaház Fejlesztő Központ

+36 20 533 39 79

Favi Csodaház icon-01

TSMT Terápia

Cute looking boy walking on a beam to practice his balance with the help of a children physical therapist

A TSMT a tervezett szenzomotoros tréning rövidítése, melynek megalkotása Lakatos Katalin PhD nevéhez kötődik, aki az eltérő fejlődésű gyerekek terápiás ellátása miatt fejlesztette ki ezt a speciális mozgásterápiás módszert.

A TSMT sérült idegrendszerű, eltérően fejlődő, valamint ép intellektusú, de tanulási, viselkedéses vagy mozgásos problémákkal küzdő gyermekek részére nyújt segítséget, fejlődési lehetőséget.

A lényeg tehát, hogy olyan gyermekeknek ajánlott az egyéni TSMT, akik nem képesek az életkoruktól elvárt szintet teljesíteni. A lemaradás megmutatkozhat a mozgás- és beszéd területén, az értelmi fejlődésükben, aktivitásukban, figyelmi funkciókban és szociális téren is.

A tréning során játékos, de fokozatosan nehezedő feladatokkal igyekszünk a gyermek idegrendszerében egy érési folyamatot elindítani. A személyre szabott, tervezett mozgásokkal és feladatsorokkal többek között rendeződik a gyermek mozgása, fejlődik feladattudata, koncentrációja, térbeli tájékozódása, testképe, emlékezete, sorrendisége is, illetve magatartásproblémái is javulhatnak. A mozgásokat minden esetben mondókák, vagy egyéb szövegek kísérik, így a gyermek kommunikációja is fejlődik.